0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ukendt/Jyllands-Posten
Foto: Ukendt/Jyllands-Posten

Den excentriske franske frelser havde en pointe, da han ville have de europæiske nationer til at danne en uafhængig supermagt

Den franske general og præsident Charles de Gaulle blev hånet for sine forsøg på at genoprette Frankrigs stormagtsstatus efter Anden Verdenskrig. Efter Trump og Brexit fristes man til at spørge: Burde vi have lyttet til Frankrigs Don Quijote?

FOR ABONNENTER

Umiddelbart efter befrielsen oprettede han som det nye Frankrigs leder derfor det franske atomenergikommissariat (CEA) og trak sig kort efter tilbage til det, der skulle blive en 12 år lang pause fra politik.

Charles de Gaulle (1890-1970) er en af de mest usædvanlige statsmænd i det 20. århundrede. Han havde kæmpet i Første Verdenskrig, og han var en af de få, der både politisk og militært havde analyseret Tysklands genrejsning i 30’erne og derfor havde forsøgt at advare imod den.

Efter de allieredes militære nederlag i 1940 talte han imod kapitulation og for at fortsætte kampen mod Nazityskland fra koloniimperiet. Han blev dødsdømt af Vichystyret og flygtede til London, hvor det lykkedes ham at samle en troværdig og effektiv fri fransk krigsstyrke og få det frie Frankrig anerkendt som aktiv krigsdeltager og sig selv som repræsentant for efterkrigstidens Frankrig.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden