0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kongerækken i ruiner: Mægtig holstensk adelsslægt byggede pragtslot nord for Tønder, men i dag står paladset tilbage som romantisk ruin

Tag med Kongerækken hos Politiken Historie ud for at opsøge store historier om ruiner rundt om i Danmark. I sommerseriens tredje afsnit skal vi til pittoreske Trøjborg i Sønderjylland.

20. juli 2021
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kongerækken hos Politiken Historie

Kongerækken i ruiner #3: Mægtig holstensk adelsslægt byggede pragtslot nord for Tønder - i dag står paladset tilbage som romantisk ruin
Kongerækken i ruiner #3: Mægtig holstensk adelsslægt byggede pragtslot nord for Tønder - i dag står paladset tilbage som romantisk ruin

Henter…

Om ikke andet ser den umådeligt romantisk ud. Trøjborg Slotsruin ved landsbyen Visby nord for Tønder tager sig mere end almindeligt idyllisk ud i det flade sønderjyske landskab, hvor den mellem træerne ligger omgivet af sin gamle voldgrav.

Det kan være svært at forestille sig, at det faktisk var her, den stærke nordtyske adelslægt Rantzau i slutningen af 1500-tallet faktisk fik opført et ægte renæssancepalads. Trøjborg havde tårne med løgkupler og en prægtigt udsmykkede sal til festerne, og byggeriet trak så mange veksler på de lokale bønder, at selveste Christian 4. måtte agere fagforening for dem.

Men da byggeriet endeligt stod færdigt kunne det gamle voldsted gå ind i sin storhedstid, men heller ikke efter slottets færdiggørelse var det særligt sjovt at være menig bonde under godset. Under de næste ejeres regimente var der tilbagevendende strid mellem herremænd og bønder.

Efter Rantzau-slægtens uddøen i sidste halvdel af 1600-tallet blev slottet efterhånden forsømt, og staten forpassede midt i 1800-tallet mulighederne for at bevare bygningen, som ellers havde huset notabiliteter som digteren Brorsen og skolemanden Christen Kold.


Serien er tilrettelagt af Tine Kirkensgaard Hansen, Ida Østergaard, Kristian Jensen, Marcus Grønbech, Hans Erik Havsteen og Anders Olling.

Sommerserie

Kongerækken i ruiner

Ofte kræver det en ualmindeligt god fantasi at mærke historiens vingesus ude ved de danske fortidslevn. Det, der i dag blot står tilbage som ruiner, var engang væggene, der lyttede til kongernes og adelens liv.


I Politiken Histories nye podcastserie ’Kongerækken i ruiner’ besøger journalist Anders Olling og historiker Hans Erik Havsteen kloster- og slotsruiner og fortæller i seks afsnit de fascinerende historier fra deres storhedstid.


Dette er tredje afsnit i serien, hvor vi er taget til Trøjborg i Sønderjylland. Tidligere besøgte vi Nykøbing Falster og Lilleborg på Bornholm.


Følg med, når vi i næste afsnit tager til Gurre Slotsruin i Nordsjælland.


Læs mere:

Forsiden