0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Tre forfattere: »De kiggede i den anden retning, og dørene var lukkede, og varerne udsolgt, og stolene optagede, og præsten trak hånden til sig efter kirken til jul«

FOR ABONNENTER

Knud Romer – Lukkede døre for tyskere

I ’Den som blinker er bange for døden’ kredser forfatteren Knud Romer om det danske syn på tyskerne i efterkrigstidens Nykøbing Falster, og hvordan en lille dreng med en tysk mor blev holdt udenfor i skolegården og udstødt af lokalsamfundet. Selv om Romers mor, Hildegard, havde været tilknyttet modstandsbevægelsen i hjemlandet, dømmes hun og hendes barn som tyskersvin:

»Mor og jeg gik vores daglige runde gennem en by, som havde vendt os ryggen, og vi så alting bagfra og mødte ikke andet end folk, der var på vej væk og vinkede afværgende, når mor henvendte sig til dem. De kiggede i den anden retning, og dørene var lukkede, og varerne udsolgt, og stolene optagede, og præsten trak hånden til sig efter kirken til jul. Vi var de eneste mennesker i verden, mor holdt mit liv i sine hænder, og jeg holdt hendes og løb med små skridt ved siden af, mens vi fulgtes ad til Torvet og hele vejen tilbage igen«.

Bliv bagklog

Som abonnent hos Politiken Historie kan du få adgang til hele vores digitale univers.

Læs mere