0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Caroline Niegaard. Originalfoto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Ebrahim Noroozi/Ritzau Scanpix
Illustration: Caroline Niegaard. Originalfoto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Ebrahim Noroozi/Ritzau Scanpix

Erdogan har sat sig i en prekær situation. Er ham og Putin venner eller fjender?

Tyrkiet sætter sig op imod de to Nato-ansøgere Sverige og Finland. Præsident Erdogan kræver udleveret 33 tyrkiske statsborgere, der er eftersøgt for at tilhøre kurdernes arbejderparti PKK – som Tyrkiet og EU ser som en terrororganisation. Tyrkiet er ellers allerede begivet sig ud i en svær balancegang ved at være Nato-medlem, ven af Putin og forhandler i krigen mellem Ukraine og Rusland. Politiken Historie gennemgår Tyrkiet og Ruslands relation.

FOR ABONNENTER

De seneste år har den tyrkiske folkestemning været mest på ukrainernes side. Det tyrkiske folk har en historisk forbindelse til de såkaldte Krim-tatarer, og sidste år var Tyrkiet den største udenlandske investor i Ukraine og har blandt andet solgt militære droner til landet, som nu er et effektivt våben mod de invaderende russere.

Men det betyder ikke, at Tyrkiet kan stille sig entydigt på den ukrainske side. Rusland er tyrkernes næststørste handelspartner efter Tyskland, og landet er afhængigt af russisk olie og gas såvel som af de mange turister fra både Rusland og Ukraine. Sidste år kom der 4 millioner russiske og 2 millioner ukrainske turister til landet. Indtægterne fra de mange besøgende har været tiltrængt, ikke mindst fordi den tyrkiske økonomi de seneste år er endt i dyb krise og har givet præsident Recep Tayyip Erdoğan dårlige meningsmålinger.

Måske var det derfor, Erdoğan var hurtig til at melde sig som neutral mægler, da Ukraines og Ruslands udenrigsministre i marts ad flere omgange mødtes i forsøg på at opnå våbenhvile.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden