Det kan være svært at forestille sig en vindstille dag med høj sol på Agger Tange. Gråvejr og vind lader til at være standardvejr her i det sydlige Thy.
Sådan virker det i hvert fald, den dag Politiken Historie lægger vejen forbi – en god uge inden det strålende forsommervejr kom til det nordvestjyske.
Dagens vandretur begynder ved Vestervig Kirke og går derfra langs med fjorden ind til Agger by og videre sydpå ad tangen. Den forbandt engang Agger med Harboøre, indtil en storm i 1825 nedbrød grænsen mellem fjord og hav og for altid forandrede livet i denne del af Danmark.
Ruten er lang, hele 15 kilometer, og den kan sagtens afkortes. Hopper man på cyklen, skal man passe på med at tage den med ud på havsiden af Agger Tange, da den sandede rute ikke egner sig til tohjulet befordring. Cyklen skal holdes på cykelstien på tangens fjordside, når først man er ude på Agger Tange.
Ved Vestervig Kirke, som troner majestætisk på toppen af højdedraget ud for Krik Vig i det allervestligste hjørne af Limfjorden, befinder vi os i sagnenes land med den sørgelige danske folkevise om Liden Kirsten og hendes elskede prins Buris.
Ifølge legenden var Kirsten middelalderkongen Valdemar den Stores halvsøster, mens Buris var bror til Valdemars dronning, Sophie. Da de to forelskede sig i hinanden, reagerede kongen ved at lade sin halvsøster danse sig til døde, mens prins Buris fik stukket øjnene ud og blev kastet i fangehullet på Søborg i Nordsjælland.
Siden ’forbarmede’ Valdemar sig over den blinde Buris og lod ham få ophold i klostret i Vestervig forsynet med en lænke, der lige netop var lang nok til, at han kunne nå hen til Liden Kirstens grav.
Bliv abonnent på Politiken Historie
...og få adgang til hele artiklen og meget mere!
Læs mereAllerede abonnent? Log ind her