0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Historiske vandreruter #5: Valdemar Sejrs imperiedrømme døde på idylliske Lyø

Danmarkshistoriens mest chokerende kidnapning fandt sted på Lyø, hvor man i dag mest af alt finder idyl, gadekær og et mylder af fugle.

FOR ABONNENTER

Hvis man har glemt vandvejenes afgørende betydning for infrastrukturen i Danmark, skal man blot tage et smut til Det Sydfynske Øhav. På færgeruten Faaborg-Lyø-Avernakø er skibets betydning som transportmiddel nogenlunde lige så afgørende, som det var i middelalderen, om end sejl og årer er blevet udskiftet med motor og bildæk.

Om bord kan man forestille sig et mylder af smuglerfartøjer, vikingesnekker og kogger, middelalderens store fragtskibe, sejle forbi.

Når Lyø toner frem i horisonten, kan man med lidt god vilje også tænke sig til, hvordan ’Sorte Henrik’s skib i 1223 sejlede fra øen med den kidnappede danske korsfarerkonge Valdemar Sejr om bord. Det er denne begivenhed, der varslede sammenbruddet af middelalderens danske Østersø-imperium, der har lokket Politiken Historie til Lyø.

På overfarten sidder avisens udsendte sammen med et betragteligt antal seniorer, der støjer mere end en børnehaveklasse på udgang. Samme udsendte sender desuden lange blikke efter det pludrende grå gulds praktiske påklædning på denne dag, hvor regnen har gjort sit indtog i den danske sommer, men upraktisk påklædning er nu også en måde at være optimist på, som chefredaktøren bemærker ved udsigten til våde sko.

Dagens vandrerute begynder ved Lyø Havn, hvor man efter få kilometer når Lyø by med stråtækte tage og yndigt bindingsværk. Inde i byen markerer en mindesten fra 1923 700-året for den skæbnesvangre bortførelse med ordene:

’6. MAJ 1223 / EN SORGENS NAT OVER LANDET FOR’

Men straks blandes senere tiders dansk-tyske fjendskab ind i historien om kidnapningen:

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden