Hald Sø ligger i de gamle borges land.
Siden 1200-tallet har området omkring den store sø syd for Viborg huset ikke mindre end fem borge og herregårde. Faktisk er der omkring søen så mange rester af gamle fæstninger, at der med tiden er gået kludder i borgenes rækkefølge, og derfor er man først i dag ved at få styr på, hvad der er hvad rundt i landskabet.
Mere om det senere.
Dagens vandretur begynder i den gamle have ved den nuværende Hald Hovedgaard, som i dag er skriverefugium for danske forfattere og oversættere. Af hensyn til de skrivende skønånder tilrådes det derfor ikke at støje for meget i hovedbygningens umiddelbare nærhed, da det kan være til gene for arbejdet med fremtidens litterære hovedværker.
Haven mellem søen og den store teglstensbygning fra 1780’erne har ved hjælp af midler fra bl.a. A.P. Møller Fonden i forbindelse med det store forsknings- og formidlingsprojekt ’De fem Halder’ fået genetableret sin oprindelige barokudformning, som da den hørte til en herregård, som ikke længere findes.
Vi lister ud af baroksymmetrien mod øst og rammer en sti, der fører ud i det åbne landskab, hvor en af områdets gamle borge er ved at blive udgravet.
Det drejer sig om Hald Slot, opført i 1520’erne af den sidste katolske biskop i Viborg, Jørgen Friis. Det er en såkaldt kanonborg, som har ligget skjult bag otte meter høje jordvolde, der kunne opfange kuglerne fra fjendtligt artilleri.
Bliv abonnent på Politiken Historie
...og få adgang til hele artiklen og meget mere!
Læs mereAllerede abonnent? Log ind her