0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Illustreret Tidende, 1878
Illustration: Illustreret Tidende, 1878

Sammenstødet mellem oprørere og soldater under Fireburn-oprøret.

Mary Thomas var ikke selv slave: Portræt af oprørsdronningen fra Sankt Croix

På de tidligere Dansk Vestindiske Øer hyldes oprøreren Queen Mary, mens hun i Danmark først er blevet alment kendt i forbindelse med rejsningen af en statue i Københavns inderhavn.

FOR ABONNENTER

I Frederiksted var stemningen høj. Arbejderne kunne for en kort stund føle sig som frie mennesker, og det blev fejret med fest og druk. Sådan var det hvert år, men dette år udviklede festdagen sig dramatisk. Under overfladen ulmede utilfredsheden over forholdene for øens landarbejdere, og selv om der var gået 30 år siden slaveriets ophævelse i 1848, havde de tidligere slavegjorte ikke mærket stort til de forandringer, man havde drømt om. Festen udviklede sig til en opstand.

Mary Thomas havde boet på St. Croix i en lang årrække i 1878, men var egentlig født og opvokset på øen Antigua, der var en britisk koloni. Hun havde aldrig selv oplevet slaveriet, men som landarbejder kendte hun udmærket de hårde vilkår i plantagerne.

Når plantagearbejderne mødtes denne ene gang om året, trak det en direkte linje tilbage til slaveriets ophævelse, for sammen med en række øvrige arbejdsregulativer blev skiftedagen bestemt ved lov i 1849 året efter slaverne blev frigivet. Arbejdsregulativerne skulle sikre produktionen og arbejdsforholdene på øerne, nu hvor slaverne var blevet frie. Ikke mindst til gavn for plantageejerne. De forhenværende slavegjorte fik ansættelse som arbejdere på de samme plantager, hvor de havde knoklet som slaver.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere