0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Johannes Petersen/Nationalmuseet
Foto: Johannes Petersen/Nationalmuseet

Væltepeteren var på grund af sit store forhjul hurtig, men også upraktisk. Denne herre ser dog ud til at have styr på den. Modellen er en såkaldt Humber. Foto fra 1882.

Cyklens kulturhistorie: Da cyklen blev »Allemandseje«, blev de unge født »som bevingede Væsener«

Cyklen blev hyldet og latterliggjort, men til sidst bed den sig fast. Læs uddraget af Martin Zerlangs bog ’Danmark set gennem et cykelhjul’.

FOR ABONNENTER

Der har nu også været rig lejlighed til munterhed, når nybegyndere skulle lære at cykle. I verdenslitteraturen er Mark Twain (1835–1910) berømt for sin skildring af sine problemer med »at tæmme en cykel« – med konklusionen: »Anskaf dig en cykel. Du vil ikke fortryde det, hvis du overlever det«.

Herhjemme fortæller Paul Bergsøe (1872-1963) i ’Jeg husker’ (1964), at han i Sylvester Hvids forretning i Nygade i København blev ekspederet af ejeren selv, og at han i tilgift til sin nye cykel fik »en af ham selv forfattet håndbog i ’cykelridning’«. Sylvester Hvid opfordrede ham også til at tage et kursus i cykelridning i Bernstorffsgade:

»Det gik for sig på den måde, at man satte sig op på dyret og lod en mand løbe bagefter, han skubbede på og holdt samtidig apparat og rytter på ret køl«.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden