0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Claus Nørregaard
Tegning: Claus Nørregaard

Mesterspionens kulsorte kabinet: Han arbejdede sig op fra ingenting og blev en af kongens mest frygtede mænd

Opkomlingen Christian Christoffer Erlund blev kongens vigtigste spion i Store Nordiske Krig. Men rænkespil og svindel gjorde ham frygtet og forhadt i enevældens Danmark.

FOR ABONNENTER

Den tidlige enevældige danske stat var både lille og stor i den sammenhæng. Lille, fordi Danmark i 1700-tallet nærmest helt manglede evnen til at bryde koder. Stor, fordi ... ja, hvorfor? Historien er forbløffende og handler om en opkomling, svindler og manipulator, der arbejdede sig op fra ingenting i det danske postvæsen for til sidst at stå i spidsen for et imponerende overvågningsapparat som en af kongens mest betroede og frygtede mænd.

Christian Christoffer Erlund (1673-1754) indledte i 1704 en af de mest bemærkelsesværdige spionoperationer i Danmarks historie på et nyoprettet fælles dansk-preussisk brevpostkontor i Hamburg. Han var en borgerligt født eventyrer og var som 18-årig i 1691 rejst fra København og ud i den store verden uden at tale andre sprog end dansk og næsten uden penge på lommen. Ude i det store Europa tjente han som lakaj, page, parykmager og soldat, han overlevede ildebrand og krig, og i 1699 vendte han tilbage til København og fik en stilling som lakaj for prins Carl, den senere kong Frederik 4.s lillebror.

Lige nu: Få et ekstra magasin gratis med et abonnement på Politiken Historie

Læs mere