0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
© Marcos Brindicci / Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: © Marcos Brindicci / Reuters/Ritzau Scanpix

Edward Snowden afsløringer af amerikanske NSA fra 2013 er en af historiens nyeste og største spionskandaler.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det sker ikke kun i Efterretningstjenesten: Spionskandaler er et gammelt fænomen. Her er 6 af historiens værste

Overvågning og spionage går langt tilbage i historien. Her er seks spektakulære sager gennem tiden.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lyt til artiklen: 6 af de værste spionsager gennem historien
Lyt til artiklen: 6 af de værste spionsager gennem historien

Henter…

1Dreyfus-affæren (1894)

Kaptajn i den franske hær Alfred Dreyfus (1859-1935) blev udpeget som den skyldige, da hans håndskrift lignede den på dokumenter, der var blevet udleveret til tyskerne. Da man endelig fandt frem til den skyldige, major Ferdinand Esterhazy (1847-1923), blev denne frikendt efter en retssag, der kun varede to dage.

Public Domain
Foto: Public Domain

I stedet opfandt man nye anklager mod Dreyfus på baggrund af forfalskede dokumenter, formentlig fordi Dreyfus var jøde og derfor uønsket i hæren. Først i 1906 blev Dreyfus benådet og genindsat i den franske hær.

2The Rosenbergs (1953)

USA var præget af stor kommunistskræk efter krigen, da Sovjetunionen i bogstaveligste forstand sprængte en bombe under amerikansk selvsikkerhed: 29. august 1949 kunne Sovjet afprøve sit første atomvåben. I USA var man overbevist om, at russerne måtte have fået fat i amerikanske dokumenter ved hjælp af spionage.

Scanpix/AP
Foto: Scanpix/AP

Det jødiske ægtepar Julius (1918-53) og Ethel Rosenberg (1915-53) blev kort efter anholdt og sigtet for at have udleveret oplysninger til fjenden. Selv om de havde videregivet følsomme oplysninger til Sovjet, var dødsdommen over dem efter manges opfattelse skandaløs. Ægteparret blev henrettet i 1953.

3The Cambridge Five (1963)

I de sidste årtier af det 20. århundrede kom det frem, at Sovjetunionen havde infiltreret den britiske efterretningstjeneste på allerhøjeste plan. Medlemmerne af den såkaldte Cambridge Five, en spionring, blev allerede rekrutteret i 1930’erne i, ja, Cambridge, da de unge studerende var modtagelige for påvirkning.

Public Domain
Foto: Public Domain

Som overbeviste kommunister begyndte de for alvor at videregive følsomme oplysninger under Anden Verdenskrig. Den mest succesrige af dem, Kim Philby (1912-1988), var højt placeret i MI6, før han i 1963 blev nødt til at hoppe af til Sovjetunionen.

4Arne Treholt (1984)

Den norske ministersøn og politiker Arne Treholt (1942-) er blevet kaldt den største forræder i Norge siden Vidkun Quisling (1887-1945). Treholt videregav politiske og militære hemmeligheder til Sovjetunionen og Irak, inden han i 1984 blev arresteret på vej til et møde med KGB-agenter.

Heiko Junge/Scanpix
Foto: Heiko Junge/Scanpix

Han blev idømt 20 års fængsel, men blev benådet i 1992. Siden da har han bl.a. været en varm fortaler for Putins Rusland.

5Stig Wennerström (1964)

Stig Wennerström (1906-2006) var oberst i det svenske flyvevåben. Under Anden Verdenskrig videregav han oplysninger til Nazityskland.

Scanpix
Foto: Scanpix

Da han i 1948 var militærattaché ved den svenske ambassade i Moskva, brugte russerne denne viden mod ham og pressede ham til at blive russisk agent i Sverige. Da han endelig blev opdaget, lod man det meste af hans retssag foregå i stilhed. Han blev i 1964 idømt fængsel på livstid.

6Snowden-sagen (2013)

I 2013 afslørede en efterretningsagent, Edward Snowden (1983-), at det amerikanske National Security Agency systematisk overvågede hele verden, herunder sine egne allierede – bl.a. den tyske kansler Angela Merkel (1956) via hendes mobiltelefon.

Reuters/Scanpix
Foto: Reuters/Scanpix

Nu var det i højere grad ud fra enorme datamængder, man fik fat i sandheder om både venner og fjender, end ved hjælp af en udspekuleret dobbeltagent. Afsløringen slog skår i forholdet mellem USA og Tyskland.

Læs mere:

Annonce

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.