0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Børnelammelser og blærer i ansigtet: Tre vigtige vacciner fra historien

Gang på gang har vacciner sat en stopper for sygdom. Her er tre vigtige.

FOR ABONNENTER

Kopper er en af historiens allerstørste dræbere og har siden oldtiden har hærget med feber og blærer i ansigtet og på kroppen. Sygdommen anses for årsag til Inkarrigets fald i 1500-tallet, mens Island i begyndelsen af 1700-tallet mistede en fjerdedel af sin befolkning under en epidemi.

I Kina kendte man allerede tidligt til en behandling, hvor koppesekret blev puttet i sår hos raske børn, hvilket skabte immunitet efter mild sygdom.

Sidst i 1700-tallet opdagede den britiske læge Edward Jenner, at sygdomsvarianten kokopper, som havde et meget mildere forløb, kunne give immunitet, og en behandling blev udbredt, ikke mindst i Danmark. Omkring 1800 tog kokoppepodningen fart, og i 1810 blev fremvisning af en vaccinationsattestdet et myndighedskrav for at begynde i skolen.

Vaccinationer mod kopper fortsatte i Danmark indtil 1977, og tre år senere blev sygdommen erklæret udryddet af verdenssundhedsorganisationen WHO.

Danmark var et verdens første lande med poliovaccine

Polio – også kendt som børnelammelse – er en virus, der i visse tilfælde kan angribe rygmarvens nerveceller og afstedkomme lammelser. Desuden kan åndedrætsmuskulaturen blive ramt.

Undgå juleskuffelser:

Giv et gaveabonnement på Politiken Historie

Læs mere