0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Wellcome Collection
Foto: Wellcome Collection

Et eksempel på symptomer på kopper, fra det japanske manuskript ’Toshin Seiyo’ fra ca. 1720, skrevet af Kanda Gensen.

Døden ramte i Kina

Global handel skabte velstand, men spredte også smitte. Det fik den succesrige danske familie Mourier at føle i 1700-tallets Kina, da en koppeepidemi brød ud.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Det begyndte godt, og tilværelsen tegnede lys for familien Mourier i Kina.

Familiens fader, Peter Mourier (1746-1837), havde hørt Kronborgs kanoner salutere, da skibet ’Dronning Sophia Magdalena’ i begyndelsen af december 1770 skulle lette anker og besvarede kanonhilsenen. Den nygifte 24-årige var om bord på Asiatisk Kompagnis fregat sammen med svigerfaderen Jacques Courtonne, og målet var handelsbyen Canton i Kina – et af den tidlige globaliserings mest internationale handelssteder i 1700-tallet. Ægtefællen Elisabeth Cornelia blev tilbage i København, da han kort efter deres bryllup måtte af sted.

Omtrent et halvt år senere nåede skibet Perleflodens munding i det sydlige Kina, og Mourier etablerede sig sammen med svigerfaderen i den portugisiske koloni Macao syd for Canton. Det kinesiske kejserrige tillod ikke fastboende europæere i selve Kina, så den lille portugisiske by blev derfor centrum for tilrejsende købmænd og deres familier.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere