0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Zanzig'erne bjergtog hele verden

Ægteparret Julius og Agnes Zancig rejste kloden rundt som tankelæsere. Det er aldrig lykkedes at finde ud af, hvordan de bar sig ad med telepatien. Parrets evner nærede de ideer om det okkulte, der fulgte i kølvandet på tidens videnskabelige fremskridt.

FOR ABONNENTER


DE DANSKE BARNDOMSKÆRESTER Julius Jørgensen og Agnes Clausen havde efter hver for sig at være udvandret genfundet hinanden i USA og sammen skabt et show, der fyldte teatersale verden over og betog konger, kejsere og tidens kulturelite.

De fik anerkendelse fra verdens nok mest berømte tryllekunstner, Harry Houdini, og skaberen af den moderne klart tænkende detektiv, Arthur Conan Doyle, så i dem beviset på sand telepati og budskaber fra åndeverdenen.

De to sandsigere blev født i henholdsvis 1857 og 1859. Hvor de blev født, er usikkert. Som regel angav de København, men i sine erindringer skriver Julius Jørgensen om en village, en landsby. Sikkert er det dog, at Julius Zancig som ung arbejdede på et jernstøberi i København, og at han og Agnes indgår i statistikken over de godt 300.000 danskere, der fra 1860’erne og frem til Første Verdenskrig rejste til USA.

De blev gift, og med det intime samliv fulgte en åndelig åbenbaring:

»Når jeg kom hjem fra støberiet om natten, plejede hun at spørge mig: »Har du lyst til det og det?« som forslag til et måltid. Ni ud af ti gange svarede jeg: »Det er meget mærkeligt, min kære, men jeg sad lige og tænkte på netop dét. Hvordan kunne du vide det?«. »Jeg så det«, svarede hun«.

Undgå juleskuffelser:

Giv et gaveabonnement på Politiken Historie

Læs mere