0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Gene Boyars/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Gene Boyars/AP/Ritzau Scanpix

Kontrafaktisk: Hvad nu, hvis terrorangrebet 11. september var blevet forhindret?

For 20 år siden rystede angrebene på USA hele den vestlige verden og ændrede historiens gang. Men hvordan havde udviklingen set ud, hvis angrebene var blevet forhindret?

FOR ABONNENTER

Bush var allerede blevet orienteret om, at et fly klokken 8.46 ramte et højhus i New York City. Stabschefen hviskede til præsidenten, at endnu et fly netop havde ramt World Trade Center på det sydlige Manhattan. Til denne kendsgerning føjede stabschefen efter eget udsagn: »Amerika er under angreb«.

Analysen var klar: Ét fly kunne være en ulykke. To fly måtte være en bevidst handling. Samtidig var to andre kaprede fly på vej mod deres mål. Det ene ramte en halv time senere Pentagon i regeringsbyen Washington, mens det fjerde fly styrtede ned på en mark i Pennsylvania efter kamp mellem passagererne og kaprerne. Terrorangrebene på USA 11. september 2001 var uomtvisteligt nogle af de mest markante og afgørende øjeblikke i nyere verdenshistorie. Men kunne de være undgået? Og hvordan ville verden have set ud, hvis de var blevet forhindret?

I JULI 2001 mødtes CIA-chefen George Tenet med den ansvarlige for USA’s antiterrorberedskab, som fremlagde en vifte af indikationer på, at Al-Qaeda-lederen Osama bin Laden planlagde at udføre et terrorangreb i selve USA inden for kort tid.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere