0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bo Svane
Foto: Bo Svane

I 2003 blev statsminister Anders Fogh Rasmussen overhældt med maling af to aktivister som protest mod beslutningen om Irakkrigen.

Hensynet til alliancen med USA kom før alt andet: »Sig, hvad I vil have«

Alliancen med USA har overskygget alle hensyn og forhold i de krigsramte lande Kosovo, Afghanistan og Irak. Her præsenterer forskerne Rasmus Mariager og Anders Wivel resultaterne af deres uvildige krigsudredning. Hvem traf beslutningerne, da Danmark brød med årtiers FN-linje?

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Torsdag 24. september 1998 lagde en embedsmand i Statsministeriet sidste hånd på et notat, hvis første sætning lød: »Valget står mellem pest og kolera«. Der skulle træffes et valg og et vanskeligt et af slagsen. Det drejede sig om et grundlæggende princip i de sidste mange års dansk udenrigspolitik.

Spørgsmålet var, om Danmark skulle levere et militært bidrag til Nato’s forventede indgriben i konflikten i Eksjugoslavien, hvor en stadig mere blodig borgerkrig var under udvikling i den serbiske provins Kosovo. Der var i dansk politik et udbredt ønske om at gøre en forskel – også militært – for alle var enige om, at de fortsatte myrderier på Balkan måtte og skulle bringes til afslutning.

Alligevel var der ikke tale om en nem beslutning, for FN’s Sikkerhedsråd var splittet, og både Rusland og Kina havde gjort det klart, at de ville nedlægge veto, hvis spørgsmålet om et militært indgreb blev bragt op i Sikkerhedsrådet. Men, spurgte Nato, skulle Kina og Rusland have lov til at forhindre en militær indgriben, der tilmed var begrundet i et ønske om at forhindre en humanitær katastrofe? Nej, mente alliancens medlemslande, og bl.a. derfor besluttede de i efteråret 1998 at levere en militær indsats på det vestlige Balkan. Uden autorisation fra FN, vel at mærke.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Annonce