0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Vaccinationsmodstanderne erklærede krig mod landets læger

For 100 år siden havde danske vaccinationsmodstandere succes med deres kampagne mod obligatorisk koppevaccination. Men i 1931 tog aktivisterne grovere midler i brug, og med et forsvandt offentlighedens sympati.

FOR ABONNENTER

Det var en bleg, men kampberedt mand, der fra sin have i Frederikssund erklærede krig mod landets læger og de myndigheder, der forsvarede dem. Dengang var vaccination mod kopper obligatorisk for alle børn i Danmark, og Martin Bjørner var leder af den danske antivaccinationsbevægelse. Netop nu i 1928 havde den fået sit store landsdækkende gennembrud og udbredt sympati – ikke mindst på grund af den sultestrejke, som Bjørner netop havde afsluttet.

Den lille gruppe, der talte mod myndighederne på vaccinationsområdet, havde fået medvind i offentligheden og blev nu en slagkraftig bevægelse.

De var ikke alene. Allerede i slutningen af 1800-tallet havde London og andre engelske byer været scene for store demonstrationer. Vaccinationsmodstandere i titusindvis havde krævet stop for den obligatoriske koppevaccination og stillet lægerne til ansvar for de sygdomme og infektioner, de mente fulgte i sporet på den.

Har du lyst til at læse videre?

Kom i gang fra 29 kr.

Læs mere