0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
 Det Kongelige Bibliotek
Foto: Det Kongelige Bibliotek

Karen Blixens opråb til kvinder: Bliv korthåret, og lær at køre bil!

En ny generation af kvinder gjorde i 1920’erne radikalt op med de gamle normer. Det var dog ikke alle kvinder, der nød godt af årtiets muligheder for frigørelse.

FOR ABONNENTER

Blixens egen frigørelsesproces fra en opvækst i det øvre danske borgerskab og et kuldsejlet ægteskab til livet som forretningskvinde i en fremmed kultur og en vild natur får her en nærmest fysisk manifestation i hendes opråb til kvinder om at skaffe sig mere frihed og selvstændighed: Bliv korthåret, og lær at køre bil!

De to ting indrammer på næsten symbolsk vis de nye muligheder og livsscenarier, der for en del kvinders vedkommende opstod i 1920’erne. Strikse normer for udseende, påklædning, kropsbeherskelse og fysisk udfoldelse var under forandring, og samtidig blev mobiliteten – både i fysisk og overført forstand – udvidet.

Det kom ikke ud af det blå. Der havde i årtierne op til ’de brølende 20’ere’ været en voksende bevægelse for mere ligestilling mellem mænd og kvinder. Fra slutningen af 1800-tallet drejede det sig især om, at kvinder skulle have stemme- og valgret på linje med mænd. Valgretten blev gradvist indført ved menighedsrådsvalg i 1903, kommunale valg i 1908 og endelig ved rigsdagsvalg med den nye grundlov i 1915.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden