0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Døde sydstatssoldater fra slaget ved Antietam i september 1862. Hvis ikke Nordstaterne (knebent) havde vundet slaget, kunne meget have set anderledes ud.

Kontrafaktisk: Hvad nu, hvis Abraham Lincoln ikke havde frigivet slaverne?

USA var i slutningen af 1850’erne et ’hus i splid med sig selv’, idet unionen bestod af 15 frie stater og 15 slavestater. Da Abraham Lincoln i 1860 blev valgt til præsident, var vejen mod et brud banet, men enden på slaveriet var ikke givet.

FOR ABONNENTER

Da den øverstkommanderende for hele sydstatshæren, general Robert E. Lee (1807-70), invaderede Nordstaterne i den første uge af september 1862, så det således forholdsvis sort ud for præsident Abraham Lincoln (1809-65) og hans hærchef, general George B. McClellan (1826-85). Kort tid forinden havde unionen tabt endnu et slag ved Bull Run, og igen havde nordstatssoldaterne måttet trække sig tilbage til hovedstaden Washington.

Det var et sviende nederlag, for sydens Stonewall Jackson (1824-63) havde kun haft ca. 55.000 mænd under sin kommando, mens den besejrede general John Pope (1822-92) havde haft 75.000. Præsident Lincoln og general McClellan havde altså brug for intet mindre end et mirakel for at standse Robert E. Lee, der var på vej mod Harpers Ferry nordvest for Washington i fuldt firspring.

Miraklet dukkede op i form af en gullig konvolut i en kløvermark lidt uden for Frederick, Maryland. En nordstatsenhed havde fundet den, og mens soldaterne fornøjede sig med de cigarer, som konvolutten indeholdt, interesserede officererne sig mere for papiret, de var pakket ind i: general Robert E. Lees Særordre nr. 191, som pr. ordonnans var blevet udsendt til de enkelte generaler, så de vidste, hvor de selv såvel som deres kolleger skulle rykke hen.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden