0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Malukas/AFP/Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix
Foto: Malukas/AFP/Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, blev under valgkampen i sommeren 2020 presset af mod- kandidaten Svetlana Tikhanovskaja. Efter det tvivlsomme valg er hun flygtet fra landet.

Mere end en forhave til Rusland: Hvideruslands identitet er blevet en kamp om symboler

Hviderusserne har haft dårlige betingelser for at udvikle en national identitet, men Demonstranternes rød-hvide flag viser, at deres land er mere end en forhave til Rusland.

FOR ABONNENTER

Det tyske kejserriges nationalitetspolitik var imidlertid lidt fornuftigere end senere nazisternes, og man indså hurtigt, at man kunne bruge dette fosterstadiefolk i bestræbelserne på at lægge låg på den polske nationalisme. I løbet af kort tid fik man oprettet 1.300 hviderussisksprogede skoler.

Det, de tyske officerer havde opdaget, var en upåagtet rest af Rus, middelalderens store fyrstendømme, som med hovedstaden Kijev kontrollerede et område, der dækkede det meste af det nuværende Ukraine, en stor del af det nuværende Rusland, det nuværende Hviderusland samt bidder af vore dages Polen.

Læs eller lyt til resten af artiklen som abonnent på Politiken Historie

Introtilbud:

6 måneder for 299 kr.