0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Granger Historical Picture Archive / Alamy Stock Photo
Foto: Granger Historical Picture Archive / Alamy Stock Photo

USA’s præsident Woodrow Wilson blev hyldet ved sin ankomst til Frankrig i 1919. Her passerer hans følje Maxim’s Restaurant på Rue Royale i Paris.

Første Verdenskrig skabte nyt Europa

Et væld af europæiske nationer opstod i kølvandet på Første Verdenskrig. 100 år senere har regeringerne i Polen og Ungarn påny gjort spørgsmålet om Centraleuropa aktuelt. Mens det dengang handlede om grænsedragninger, gælder det i dag værdier som demokrati og retsstat.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Den 4. december 1918 sejlede det tidligere tyske passagerskib ’George Washington’ ud fra New York med en last af de dygtigste eksperter, USA’s universiteter og regering kunne frembringe. Med sig havde de bunker af analyser og rapporter samt naturligvis også præsident Thomas Woodrow Wilson (1856-1924).

Den tungeste last var dog forventningerne. Målet var Paris, Europa og forhandlingerne om en fred, der skulle vare ved, så Første Verdenskrig kunne blive ’krigen, der skulle afslutte alle krige’. Samtidig, og netop for at garantere dette, skulle der oprettes et Centraleuropa bestående af selvstændige demokratiske nationalstater.

Af ruinerne af de kontinentale imperier opstod, efter at ’den store krig’ var slut, 10 nye europæiske stater: Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkoslovakiet, Østrig, Ungarn, Kongeriget af Serbere, Kroater og Slovener (der i 1929 skiftede navn til Jugoslavien) samt Tyrkiet.