0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Erik Petersen/POLFOTO
Foto: Erik Petersen/POLFOTO

De østfrontfrivilliges hjemkomst på orlov i 1942 skulle være en propagandagevinst for nazisternes sag og hvervningen til Waffen-SS. Resultatet blev dog det modsatte.

Retsopgøret overså danske krigsforbrydelser

De stjålne arkivdokumenter om danske nazister rummede sandsynligvis ikke oplysninger om danske krigsforbrydelser på østfronten under Anden Verdenskrig. Det viser Martin Skov-Johansens gennemgang af sager fra retsopgøret.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Det vakte i 2012 opsigt, da det kom frem, at en mængde dokumenter fra Rigsarkivets samling af materiale fra besættelsestiden var blevet stjålet.

To mænd blev efterfølgende dømt for tyveriet af 1.045 arkivalier og fik begge fængselsdomme, men siden har arkivet flere gange måttet opjustere skønnet over, hvor mange dokumenter der er gået tabt. En gennemgang af Statens Arkiver i 2018 foretaget for Kulturministeriet viste f.eks., at der i retsopgørets akter fra Københavns Byret om sager mod nazister og kollaboratører er tydelige tegn på tyveri i mindst 4,6 procent af sagerne.

De stjålne dokumenter er blevet solgt til samlere, men det menes også, at materiale er blevet stjålet og ødelagt i forsøg på at skjule dokumentationen af danske nazisters ugerninger.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere