0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Valborg fra Rønne plejede verdenskrigens sårede soldater

En bornholmsk sygeplejerske oplevede Første Verdenskrigs blodbad fra første parket. Men pludselig var hun under mistanke for at være tysk spion.

FOR ABONNENTER

I FØRSTE OMGANG SØGTE HUN TIL BELGIEN, hvor der boede noget fjern familie, og hun fik ansættelse på den eksklusive private klinik Berkendael, hvor der også var en sygeplejeskole.

Klinikken blev ledet af en karismatisk kirurg, professor Antoine Depage, og oversygeplejersken var briten Edith Cavell. Valborg viste hurtigt, at hun var dygtig til sit fag, og i 1912 tog hun med Depage til den tyrkiske hovedstad, Konstantinopel (Istanbul), hvor kirurgen oprettede et felthospital – en såkaldt ambulance – til behandling af sårede soldater fra Den Første Balkankrig, der rasede på det tidspunkt.

I Konstantinopel fik Valborg sin ilddåb som krigssygeplejerske. Hospitalet var indrettet i en nedlagt kaserne, og de hygiejniske forhold var dybt uhumske. Om aftenen boede hun på det luksuriøse hotel Pera Palace, hvor man fik fremragende mad, massage og lækre bade.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere