0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Du har garanteret set de forpjuskede murbrokker ved motorvejen: Antvorskov var engang hjem for barske riddermunke og en festglad dansk konge

Den festglade Frederik 2. satte pris på Antvorskov Slot og de omkringliggende skove, der var velegnede til jagt. Han gjorde det gamle kloster til kongeligt slot og satte et gigantisk spir på kirketårnet. Hans død blev dog enden på stedets storhedstid.

29. juli 2021
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kongerækken hos Politiken Historie

Kongerækken i ruiner #6: Du har garanteret set de forpjuskede murbrokker ved motorvejen
Kongerækken i ruiner #6: Du har garanteret set de forpjuskede murbrokker ved motorvejen

Henter…

Har dit øje også i et splitsekund fanget de gamle ruiner, der ses lige nord for afkørsel 39 ved motorvej E20 ved Slagelse?

Hvis svaret er ja, så har stedet måske vakt din historiske nysgerrighed. Og har du aldrig fået læst op på sagen, så er der meget at hente.

For selvom der ikke er meget tilbage af Antvorskov Kloster og Slot rummer stedet store fortællinger fra Danmarks middelalder og renæssance. Klostret blev grundlagt helt tilbage i 1100-tallet af Johanitterordenen, hvis hvide kors på rød baggrund menes at have givet inspiration til Dannebrog, og i løbet af middelalderen voksede Antvorskov sig stort og fik et meget stort gods.

Men i 1500-tallet skabte johanittermunken Hans Tausen ballade ved at prædike den lutheranske lære på Antvorskov, og da Reformation kort efter var en realitet, mistede klostret sin betydning og overgik til kongemagten.

Den festglade Frederik 2. satte pris på stedet og de omkringliggende skove, der var velegnede til jagt. Han gjorde det gamle kloster til kongeligt slot, satte et gigantisk spir på kirketårnet, og da han stillede de kongelige træsko i 1588, opholdt han sig på Antvorskov.

Frederik 2.s død blev dog enden på stedets storhedstid. Hans efterfølger Christian 4. satsede på andre besiddelser på Sjælland og i løbet af hans lange regeringstid begyndte stedet at forfalde.

I dag står kun få ruiner fra det gamle middelalderkloster tilbage, men kender man historien om stedet, er det let at forestille sig Antvorskov med riddermunke eller en Frederik 2. på vej på jagt. Man skal bare knibe øjnene en smule sammen - med mindre man altså sidder bag rettet ude på motorvejen. Så hold blikket på vejen!


Serien er tilrettelagt af Tine Kirkensgaard Hansen, Ida Østergaard, Kristian Jensen, Marcus Grønbech, Hans Erik Havsteen og Anders Olling.

Sommerserie

Kongerækken i ruiner

Ofte kræver det en ualmindeligt god fantasi at mærke historiens vingesus ude ved de danske fortidslevn. Det, der i dag blot står tilbage som ruiner, var engang væggene, der lyttede til kongernes og adelens liv.


I Politiken Histories nye podcastserie ’Kongerækken i ruiner’ besøger journalist Anders Olling og historiker Hans Erik Havsteen kloster- og slotsruiner og fortæller i seks afsnit de fascinerende historier fra deres storhedstid.


Dette er sjette og sidste afsnit i serien, hvor vi er taget til Antvorskov Slot i det sydlige Sjælland.


Tidligere var i Nykøbing Falster, Lilleborg på Bornholm, Trøjborg i Sønderjylland, Gurre i Nordsjælland og Vitskøl Kloster i Nordjylland.




Læs mere: