0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Valdemar den Store ville opføre Nordens største kirke ved Limfjordens kyst, men i dag står kun en rest af Vitskøls klosterkirke tilbage.

Ny sommerserie: Tag med Kongerækken hos Politiken Historie ud for at opsøge store historier om ruiner rundt om i Danmark.

27. juli 2021
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kongerækken hos Politiken Historie

Kongerækken i ruiner #5: Valdemar den Store ville bygge Nordens største kirke ved Limfjorden kyst
Kongerækken i ruiner #5: Valdemar den Store ville bygge Nordens største kirke ved Limfjorden kyst

Henter…

Blæsten frisk over Limfjordens vande, men det var altså også en ret så frisk idé, som ingen ringere end Valdemar den Store fik sammen med ærkebiskop Eskil i 1158:

Himmerland skulle have et storslået cistercienserkloster ved fjorden, og den skulle have tilknyttet en af Nordens allerstørste kirker.

I dag ser tingene ganske anderledes ud. En brand i 1200-tallet fik bygherrerne til at skrue ned for ambitionerne, og den kirke, som trods alt blev til noget, forfaldt efter Reformationen. I dag kan man nok få indtryk af kirkens proportioner, men teglstensmurene rækker kun få meter i vejret ved siden af den endnu eksisterende del af klostret, som i dag blandt andet rummer et uddannelsescenter, hostel og konferencelokaler.

Så var der mere swung over det i middelalderen. Cistercienserordenen Danmarks vigtigste munkeorden, og Vitskøl Kloster dominerede i Himmerland og nød mange privilegier. Piben fik dog en anden lyd, da Reformationen fra 1536 blev gennemført i Danmark. Det katolske kloster døde ud og tog navneforandring til Bjørnsholm under sin nye verdslige ejer.

Den store klosterkirke var alt for stor for den nye virkelig og gik efterhånden i forfald. Men endnu i dag kan man få et godt indtryk af munkenes flotte kirke, ligesom der endnu i dag er tilknyttet en klosterhave - lidt som i middelalderen.


Serien er tilrettelagt af Tine Kirkensgaard Hansen, Ida Østergaard, Kristian Jensen, Marcus Grønbech, Hans Erik Havsteen og Anders Olling.

Sommerserie

Kongerækken i ruiner

Ofte kræver det en ualmindeligt god fantasi at mærke historiens vingesus ude ved de danske fortidslevn. Det, der i dag blot står tilbage som ruiner, var engang væggene, der lyttede til kongernes og adelens liv.


I Politiken Histories nye podcastserie ’Kongerækken i ruiner’ besøger journalist Anders Olling og historiker Hans Erik Havsteen kloster- og slotsruiner og fortæller i seks afsnit de fascinerende historier fra deres storhedstid.


Dette er femte afsnit i serien, hvor vi er taget til Vitskøl Kloster i Nordjylland. Tidligere var i Nykøbing Falster, Lilleborg på Bornholm, Trøjborg i Sønderjylland og Gurre i Nordsjælland.


Følg med, når vi i næste og sidste afsnit tager til Antvorskov i det sydlige Sjælland.


Læs mere: