0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Erik Henningsen, Metalskolen Jørlunde
Maleri: Erik Henningsen, Metalskolen Jørlunde

Retten til at forsamle sig måtte arbejderne kæmpe for – på trods af at den var grundlovssikret. ’En agitator på Nørre Fælled’.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 150 år siden fik arbejderne tørre tæsk på Fælleden i København

Socialdemokratiets vandring fra revolutionær samfundsfjende til statsbærende parti var lang. Arbejdet for at opnå politisk legitimitet hang uløseligt sammen med kampen om retten til at indtage det offentlige rum.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der var noget andet i luften end duften af forår denne regnfulde søndag i maj. Gaderne omkring Fælleden summede af liv, og flere tusinde nysgerrige københavnere havde bevæget sig til Nørrebro for at følge dagens højspændte begivenheder.

Politiet havde udkommanderet 140 betjente og to eskadroner gardehusarer, der forsøgte at holde folk tilbage. Flåden var mobiliseret og offentlige bygninger sat under bevogtning af hæren. 5. maj 1872 lugtede der af revolution i København.

Et halvt år forinden, 15. oktober 1871, havde nogle hundrede socialister med den 29-årige postfunktionær Louis Pio, hans fætter Harald Brix og skolelæreren Paul Geleff i spidsen stiftet en dansk afdeling af Karl Marx’ Internationale Arbejderassociation.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Annonce

Forsiden