0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fem dage før Claus von Stauffenberg (yderst t.v.) placerede en rygsæk med sprængstof tæt på Adolf Hitler, mødtes de ved Ulveskansen, som var kodeordet for Hitlers militære hovedkvarter i det daværende Østpreussen. Foto: Public Domain

Familie lider stadig efter berømt attentat mod Hitler

Det mislykkede attentatet mod Hitler blev planlagt på et slot ved Berlin, som SS-lederen Heinrich Himmler frarøvede familien. Arvingerne har i 33 år forsøgt at få godset tilbage.

FOR ABONNENTER

Men når man kommer tættere på, kan man se, at fugtige brædder har erstattet flere af de knuste ruder. Rød, hvid og sort graffiti løber som ar over kampestensfundamentets overflade, og hvor rosenhaven engang lå, er nu anlagt en parkeringsplads.

Her stillede ejer, fyrste Frederick Solms-Baruth III, en fløj af Schloss Baruth til rådighed for højtstående militærpersoner i forberedelsen af det berømte (og mislykkede) attentat Operation Valkyrie mod Hitler i 1944.

Målet med Operation Valkyrie var at initiere et statskup, der skulle stille Tyskland så gunstigt som muligt i en forhandling med de allierede. D-dag med de allieredes invasion i Normandiet lå kun seks uger tilbage, og udfaldet af krigen var mere eller mindre åbenlyst for alle. Tyskland ville tabe.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden