0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Tage Christensen
Foto: Tage Christensen

Sporten er en yndet arena til politiske budskaber

Fodbold-VM for herrer i slutningen af 2022 i Qatar er den foreløbige kulmination på, hvordan sporten til stadighed anvendes som et politisk værktøj. Den tendens har i nyere tid fået betegnelsen ’sportswashing’, men er ikke dækkende for sportens politiske ansigt.

FOR ABONNENTER

Idrætsbladet hævdede sågar, at tyskerne arrangerede fredens olympiske lege, og redaktionen lod sig imponere af OL’s storslåede præg. Et karakteristisk eksempel er sportsjournalist Emil Andersen, der både var medlem af Danmarks Olympiske Komité og redaktør på Idrætsbladet, og som i sin bog fra 1936 skrev:

»I det hele taget var der meget lidt at udsætte på arrangementet og gennemførelsen af dette gigantiske atletikstævne. Og idrætsmændene sørgede for resten. De gjorde det til den store succes, som længe vil bevares i erindringen hos såvel deltagere som tilskuere«.

De tyske arrangører havde da også gjort alt for at gemme sig bag en pyntet facade, og tilrejsende tilskuere og idrætsfolk oplevede på nærmeste hold højdepunktet af propagandistisk selvfremstilling i Det Tredje Rige. Op til legene blev kampagner mod jøder indstillet, antijødiske indskrifter på mure og skilte blev malet over, og det stærkt racistiske dagblad Der Stürmer fik forbud mod at udkomme. OL skulle for alt i verden være en storslået fest, hvor værtslandet kunne præsentere sig som en fredelig og arbejdsom nation og påvirke en hel generation af unge eliteidrætsfolk, ledere og journalister.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere