0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix

Abortmodstandere ude foran højesteret i Washington D.C. i juni 2022. Afgørelsen på en omdiskuteret sag, der kan give de enkelte stater mulighed for at gøre abort ulovligt, ventes i slutningen af juni eller starten af juni.

Kongerækken hos Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Podcast: Den amerikanske forfatning bliver set som en sekundær bibel

Med en højesteretsdom i 1973 fik amerikanske kvinder ret til abort. Det kan måske snart være slut. I dette afsnit taler vi om den amerikanske højesterets afgørende rolle i spørgsmålet om abort, og om hvorfor abort er blevet et centralt emne i amerikansk politik.

Kongerækken hos Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et lækket notat fra maj 2022 tyder på, at et flertal af den siddende højesteret har i sinde at fjerne retten til abort ved at omstøde kendelsen Roe v. Wade fra 1973, der gav amerikanske kvinder på tværs af stater ret til abort.

Med os i dette afsnit er Helle Porsdam, der er professor i ret og humaniora ved Københavns Universitet. Helle Porsdam fortæller om forfatningens rolle som amerikanernes sekundære bibel, og hvordan denne opfattelse er afgørende for måden rettighedsspørgsmål bliver behandlet.

Højesterets afgørende position i USA har gjort det til en politisk kamp mellem republikanere og demokrater om at få deres egne folk ind, når én af de ni pladser bliver ledige. Det er vigtigt for at få ført deres egen politik ud i livet – og her er abortspørgsmålet ingen undtagelse.

Læs mere:

Annonce

Forsiden