0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
C. W. Eckersberg/Kunstakademiet
Maleri: C. W. Eckersberg/Kunstakademiet

Maleri af Bertel Thorvaldsen foran den berømte Alexanderfrise.

Kongerækken hos Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Podcast: Thorvaldsens aversion mod Napoleon blev indarbejdet i Alexanderfrisen

Bandet er samlet igen efter Hans Erik Havsteens tur til Oxford University. Her har han beskæftiget sig med den danske kunstner Bertel Thorvaldsen, som også er omdrejningspunkt i dagens afsnit, hvor vi ser nærmere på den måde Thorvaldsens kunst er blevet fortolket og diskuteret i samtiden og eftertiden.

Kongerækken hos Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bertel Thorvaldsen viser sig tidligt som et kunstnerisk talent og kommer som ung til Rom som et led i den danske konges ambition om at uddanne dygtige kunstnere, efter et par år på Kunstakademiet i København.

Thorvaldsens kunst er i eftertiden blevet kategoriseret som apolitisk af flere iagttagere, men på baggrund af studier af kilder fra samtiden er dette måske ikke den rigtige fortolkning. Disse kilder peger blandt andet på en subtil kritik af kejser Napoleon 1. i Alexanderfrisen. Thorvaldsen ytrede sig ikke flammende om sit politiske ståsted med eksplicitte politiske statements, men dette var ikke nødvendigvis udtryk for, at han var en mand uden holdninger.

Det kan du høre mere om i afsnittet, hvor vi også kommer nærmere ind på aversionen mod Bonaparte-familien og hvorfor opholdet i Rom blev længere end det først var planen.

Læs mere:

Annonce

Forsiden