0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thorvaldsens Museum
Aymard Charles Théodore Neubourg, daguerrotypi af Thorvaldsen, 1840: Thorvaldsens Museum

Rock on. Fotokunsten var spritny i 1840 og som den mest kendte dansker skulle Bertel Thorvaldsen selvfølgelig portrætteres som den første. Djævletegnet er dog udtryk for, at selvom Thorvaldsen ikke var bange for kongen forholdt det sig anderledes med den nymodens teknik: Med tegnet ville han forsage det onde.

Thorvaldsen gav kongen en kold skulder

Den fattige københavnerdreng Bertel Thorvaldsen opnåede verdensberømmelse i kunstmetropolen Rom med sine skulpturer præget af stærke frihedsidealer. Billedhuggeren blev siden opfattet som umoderne, men bag marmoret gemmer der sig en historie om en mand, der trodsede selveste den enevældige Christian 8.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

I dag er det stort set ukendt, at danmarkshistoriens mest kendte kunstner, billedhuggeren Bertel Thorvaldsen (1770-1844), i sin samtid havde rockstjernestatus.

Han levede i en periode, der skabte det Europa, vi kender i dag. Han var 18 år ved den franske revolutions udbrud i 1789. Han var godt i gang med sin billedhuggerkarriere, da Wienerkongressen i 1814-15 optegnede det nye Europas grænser efter Napoleonskrigene, og han døde 5 år inden grundlovens indførelse i Danmark.

Kunstretningen nyklassicisme, som Thorvaldsen blev skolet i, var flettet ind i de politiske omvæltninger. Den gik ud på at kopiere, imitere og genoplive antikken i nutiden. Behovet for ny kunst, der afløste barokkens hoflige pomp og pragt, var opstået med ønsket om en nyindretning af verden, hvor det ikke længere var den enevældige konge, der var i centrum, men i stedet mennesket – det enkelte menneskes ukrænkelighed og frihed.