0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Creative Commons/Public Domain
Foto: Creative Commons/Public Domain

Dersim-massakren i 1937-38 er et åbent sår i konflikten mellem kurdere og tyrkere. Tusindvis af kurdere omkom eller blev fordrevet.

Det trængte folk: Den kurdiske drøm er stadig et mareridt

Efter 100 års deportationer og tvangsassimilering er kurderne igen mål for en tyrkisk offensiv. Tag på lynkursus i det kurdisk-tyrkiske forhold med Mogens Pelt fra Københavns Universitet.

FOR ABONNENTER

Tyrkiets indmarch i det nordlige Syrien har i efteråret 2019 trukket store overskrifter. Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, hævder, at invasionen skal bekæmpe bevæbnede syrisk-kurdiske terrorgrupper med tilknytning til den militante kurdiske bevægelse i Tyrkiet, PKK, som står på en række vestlige landes terrorliste.

På den anden side lyder det fra Erdogans modstandere, at målet er at udradere det kurdiske samfund i Nordsyrien. Oprettelsen af en tyrkisk ’sikkerhedszone’ langs den sydlige del af den tyrkisk-syriske grænse skal løse Erdogans problem med de mange syriske flygtninge i Tyrkiet – over 3,5 millioner – ved at bosætte omkring 2 millioner af dem i sikkerhedszonen.

Planen er – hævder modstanderne – et storstilet demografisk omlægningsprojekt, der har til hensigt at drukne områdets kurdiske pluralitet i et hav af ikkekurdiske flygtninge fra det øvrige Syrien.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden

Fra fotoarkivet:  Kold øl, varme fristelser

Greg Gibson/AFP/Ritzau Scanpix

Kvinden bag abortafgørelsen fra 1973 fik ikke selv meget ud af den fri abort

Ukendt/Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde

En overset del af danmarkshistorien:  Operation sul på kroppen

Caroline Niegaard. Originalfoto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Ebrahim Noroozi/Ritzau Scanpix

Erdogan har sat sig i en prekær situation.  Ven eller fjende?