0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Her kan man se, hvordan Nørrebrogade ved Heimdalsgade i København efter Civilforsvarets opfattelse ville se ud efter sprængningen af en 50 kiloton atombombe lige over Rådhuspladsen, ca. 3.200 meter væk.

Kontrafaktisk: Hvad nu, hvis den kolde krig var blevet varm?

Civilforsvaret foretog under den kolde krig detaljerede beregninger af konsekvenserne af et atomangreb fra Warszawa-pagten.

FOR ABONNENTER

Men hvad ville det have betydet for Danmark, hvis den kolde krig var blevet varm? Fordi en stor del af den kolde krig netop gik ud på at forestille sig krigen, behøver vi ikke ty til vores egne gætterier: Vi kan læne os op ad dem, hvis job det var at planlægge den, både civilt og militært.

Spørgsmålet, som de fleste danskere nok stillede – og måske stadig stiller – sig selv, er: Ville Danmark blive mål for kernevåben? Det korte svar er ja. Men det var ikke altid klart, hvor bomberne skulle falde.

I Nato – og dermed også i det danske civilforsvar – regnede man i 1960’erne og 1970’erne ikke med, at Danmark ville blive mål for brintbomber, om end det ikke helt kunne udelukkes. Til gengæld regnede man med København og måske Aarhus som mulige atombombe-mål.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden