0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Johan Heinrich Wedekindt/Nationalmuseum (SE)
Maleri: : Johan Heinrich Wedekindt/Nationalmuseum (SE)

Den svenske kong Karl 12. var ikke til hoffets pomp og pragt, men en hård militærmand med soldatermanerer.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Podcast om Store Nordiske Krig fra Kongerækken hos Politiken Historie: Den oversete svenskekrig

Store Nordiske Krig er den længstvarende krig i Danmarkshistorien, og afgørende for stormagterne i datidens Europa. I denne podcastserie vender vi krigen, der var med til at tegne det magtpolitiske landkort.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kongerækken hos Politiken Historie

Store Nordiske Krig #1: Alle mod Sverige
Store Nordiske Krig #1: Alle mod Sverige

Henter…

I første afsnit af serien om Store Nordiske Krig tager vi de svenske briller på, og lader for en stund Danmark spille en birolle. For Sverige blev en af de europæiske stormagter i løbet 1600-tallet, og opgøret med det svenske imperiums dominans i østersøområdet blev hele anledningen til Store Nordiske Krig, der rasede fra 1700 og mere end 20 år frem.

Karl 12. blev svensk konge som blot 15-årig, og den nye, uprøvede konges tiltræden blev en anledning for de omkringliggende lande, ikke mindst Danmark-Norge, for i samlet flok at forsøge at få Sverige ned med nakken.

Men da krigen brød ud, gik det anderledes. Svenskernes teenagekonge viste sig at være en fuldblodskriger, der foretrak livet i felten frem for maskebal og hofetikette. Danmark-Norge måtte ydmygt slutte fred allerede i 1700 efter en belejring af København, og herefter indledte Karl 12. et næsten 10 år langt felttog med en række store sejre i Østeuropa.

Men også Rusland havde fået sig en krigskarl i form af zar Peter den Store. Og da de svenske tropper bevægede ind i vore dages Ukraine vendte krigslykken i 1709.

Serien laves i samarbejde med Politikens Forlag, der netop har udgivet historiker Dan H. Andersens store dobbeltværk om Store Nordiske Krig. Politiken Historie har haft fuld redaktionel frihed under tilrettelæggelsen.

Læs mere: