0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Tegning: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter krigen: En ny chance i krigsfangenskab

Vi forbinder krigsfanger med fangelejre og pigtråd, men under Store Nordiske Krig kunne en tilfangetagen soldat fra den danske hær være heldig at ende som svensk gårdmand med en hustru ved sin side. Historierne fra den sidste store svenskekrig rummer tragedier, social opstigning og 1700-tallets syn på loyalitet og ære.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Da den danske hær tabte slaget ved Helsingborg 10. marts 1710, endte kong Frederik 4.s (1671-1730) invasionsforsøg i Skåne under Store Nordiske Krig. Tabene var store, og 2.700 danske menige og officerer kom efter kampen i svensk krigsfangenskab.

Sejrherren, general Magnus Stenbock (1664-1717), sørgede straks for at sende 128 hårdt sårede officerer, underofficerer og menige fra den danske hær tilbage til den belejrede fjende i Helsingborg.

Man behøver ikke tvivle på Stenbocks påstand om, at han gjorde det af humanitære grunde, men han slap jo altså også for udgifterne til at pleje dem og kunne forvente at have noget til gode.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere