0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Livrustkammaren
Foto: Livrustkammaren

Dødsmaske af Karl 12. efter hændelsen ved Fredriksten. Med hans død forsvandt den svenske trussel mod Danmark-Norge.

Kontrafaktisk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kontrafaktisk: Hvad nu, hvis Karl 12. ikke havde mistet livet under Store Nordiske Krig?

Forestil dig, at Danmarks ærkefjende Karl 12. ikke havde mistet livet ved belejringen af Fredriksten Fæstning under Store Nordiske Krig. Det kunne have kostet Danmark-Norge dyrt.

Kontrafaktisk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den dansk-norske fæstning Fredriksten i Norge havde 11. december 1718 været belejret af den svenske hær i to uger, og enden var nær. Belejringen skred frem med matematisk præcision i form af parallelle løbegrave, som via forskudte forbindelseslinjer blev lagt stadig nærmere fæstningen. Nu var svenskerne nået så langt, at det tunge belejringsskyts snart kunne sættes ind. Om en uge eller to ville fæstningen overgive sig.

Karl 12. (1682-1718) var som altid hos sine tropper. Den aften klokken halv ti var han i den forreste løbegrav. Kongen havde boret sine støvler ind i løbegravens væg og hvilede hovedet på armene, som han havde placeret på brystværnet. Herfra kunne han betragte soldaternes arbejde med den ny linje, som kun var et par hundrede meter fra fæstningsmuren. Der blev skudt konstant fra norsk side med kanoner og musketter, og vinternatten var oplyst af lysbomber. De omkringstående officerer bad kongen om at passe på, men han svarede blot, at de ikke skulle være bange.

Lidt senere hørte de en lyd, der er blevet sammenlignet med lyden af to fingre, som slås ned i en håndflade. Kongens hoved gled en anelse ned mod brystværnet. Han var ramt i venstre tinding og død på stedet.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere