0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
British Museum
Foto: British Museum

Hvad betyder vand under siv? Kryptisk spådom fra præstinde spillede en vigtig rolle for »den store skøges« nye magtposition

Tre lertavler fra oldtidens Mellemøsten kaster lys over en spådom, der spillede en vigtig rolle i Babylons opstigning til dominerende magt i regionen. Eller gør de? For hvordan skal en spådom egentlig tolkes?

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Som regel er ildebrand katastrofalt for et bibliotek. Ilden æder hurtigt letantændelige materialer som papir og pergament og forvandler visdom til aske. Det kunne derfor have været en katastrofe for eftertiden, da kong Hammurabi af Babylon omkring år 1760 f.Kr. brændte nabobyen Mari og byens store bibliotek ned til grunden. Men i oldtidens Irak og Syrien skrev man på tavler af ler. Den ild, der ødelagde byen, fik de brændende bygninger til at fungere som en gigantisk keramikovn. Dermed blev tavlerne bevaret for eftertiden og kom atter op til overfladen, da franske arkæologer udgravede Mari i 1933. Nogle af tavlerne afslører en dramatisk historie om baggrunden for ørkenbyen Maris voldsomme endeligt.

En efterårsdag omkring år 1770 f.Kr., halvvejs gennem Zimri-Lims regeringstid som konge af Mari i Syriens østlige hjørne, må man forestille sig, at det enorme kongepalads har summet af ængstelig hvisken.Kong Zimri-Lim overvejede en alliance med nabobyen Eshnunna, som han få år forinden havde ligget i bitter krig med. Hans hofmænd var bekymrede. Var Eshnunna til at stole på? I paladsets kroge blev de strategiske muligheder vendt, men kongen virkede fast i sin beslutning. Midt i den spændte situation kom der et budskab fra guderne. En præstinde i Maris tempel gik i trance, og i sin ekstase modtog hun en profetisk besked fra guden Dagan, der netop handlede om alliancen med Eshnunna.

Som spådomme er flest, var den kryptisk, tvetydig og fuld af uklare metaforer, men dens politiske relevans var ikke til at tage fejl af. Ikke et, men hele tre øjenvidner skyndte sig at skrive til kongen om præstindens profeti. I oldtidens verden, hvor de skrevne kilder er langt sjældnere og mere sporadiske end i senere tider, er en sådan tredobbelt beretning om samme begivenhed nærmest et historisk mirakel. Der er bare ét problem: De tre brevskrivere var ikke enige om, hvad præstinden egentlig sagde.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Annonce