0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikens pressefotograf Erik Friis hadede at flyve, men efter stormfloden 4. januar 1976 var han klar over, at et godt billede måtte tages fra luften. Foto: Erik Friis

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra fotoarkivet: En historisk stormflod

Stormen Nora har rumsteret 18-19, febuar, og ifølge DMI bliver den kraftigere end stormen Malik, der ramte Danmark i slutningen af januar. Politiken Histories redaktør ser tilbage på stormen, der i 1976 førte til, at Tønders borgere blev evakueret.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en rigtig januarstorm. Og den stod lige ind mod digerne i Sønderjylland.

Så Politikens jyllandsredaktion fandt gummistøvlerne frem og drog straks afsted lørdag 3. januar 1976 om formiddagen, da det var gået op for redaktionen på Rådhuspladsen, at det kunne udvikle sig til en voldsom oversvømmelse. Politiet var begyndt at tale om at evakuere Tønder...

Tønder blev evakueret, men vandet holdt sig på den rigtige side. Den nu afdøde pressefotograf Erik Friis og undertegnede stod sent lørdag eftermiddag på diget ved Højer Sluse ved den jyske vestkyst og så vandet slikke digekronen, mens de lokale fagfolk snakkede om, at diget måske ikke kunne holde.

Nu er det ikke nemt at tage billeder af en storm i mørke, så Friis ærgrede sig, mens vi fandt et natlogi. Ved morgenkaffen dagen efter sagde han så: »Henrik, vi må op at flyve. Vi kan jo ikke køre rundt«.

Så var det alvor. Friis hadede at flyve. Så når han ville til vejrs, måtte det være vigtigt.

VI FANDT EN LILLE flyveplads, hvor flere ejere af privatfly også havde fået den idé at se på ødelæggelserne fra luften. En tømrermester, hvis navn jeg desværre har glemt, lagde fly til, og flyvepladsens leder, en tidligere jagerpilot, satte sig ved styrepinden.

Da vi nåede ud over Rømø var en fiskekutter kastet op på molen i Havneby, mens en anden lå på bunden lige ved siden af.

Vi fløj lidt frem og tilbage, og så sagde Friis: »Kan du ikke komme ind to meter lavere, så står solen helt rigtigt?«.

Piloten vendte sig forundret om: »To meter??«. Men Friis var helt optaget af motivet og svarede ikke. Så vi drejede og fløj ind mod havnen igen. »Tak, den er i kassen«, sagde Friis, og vi vendte tilbage til flyvepladsen.

Jeg var lidt nervøs for regningen. Der var jo ikke mødt nogen ind på redaktionen i København så tidligt, som kunne godkende en større udgift. Men det havde jeg ikke behøvet. »Det er på min regning«, sagde tømrermesteren.

Politikens forside mandag 5. januar 1976. Lyset falder helt rigtigt på bølgerne, og det var ikke et tilfælde.

Stormfloden var dagens samtaleemne i Danmark, og billedet var på toppen af Politikens forside næste dag, mandag 5. januar.

Senere gik billedet verden rundt og blev trykt i mange tusinde aviser så langt borte som Indien og lande i Sydamerika.

Annonce

Forsiden