0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
William Douglas
Foto: William Douglas

Tidligere rigsbefuldmægtiget i Danmark Cecil Von Renthe-Fink (tv) og øverstkommanderende for de tyske tropper i Danmark Georg Lindemann (th) i Kastrup Lufthavn i maj 1948. Lindemann var krigsfange i amerikansk og dansk varetægt indtil 1948.

Kontrafaktisk: Hvad nu, hvis naziobersten Lindemann havde udkæmpet et sidste anstændigt slag i Haderslev?

I Det Tredje Riges sidste kaotiske dage erklærede den tyske øverstkommanderende i Danmark sig klar til at kaste sine tropper ud i et sidste »anstændigt slag« på dansk jord mod de fremrykkende briter. Hvad mon der var sket, hvis han havde gjort det?

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

I DEN SØNDERJYSKE BY HADERSLEV er markeringerne af befrielsen 4. og 5. maj 1945 iblandet sorg og tunge tanker tilbage til de 38 lokale borgere, der i de sidste timer af den tyske besættelse af Danmark mistede livet i forbindelse med et både tragisk og meningsløst slag i deres by. Et blodigt, intenst og kortvarigt slag, der også kostede 1.500 tyske soldater og 124 britiske tropper fra 1st Royal Dragoons livet.

Hvert år 5. maj mødes byens borgere således ved mindesmærket for de faldne i hjertet af byen. Her er der hvert år taler, nedlæggelse af kranse og det obligatoriske ene minuts stilhed. Mindesmærket står ved de stadig bevarede ruiner af den bygning, hvor den tyske øverstkommanderende, generaloberst Georg Lindemann, havde valgt at kæmpe til sidste mand – i dette helt unødvendige slag på et tidspunkt, hvor krigen i Danmark, Holland og Nordvesttyskland jo allerede var slut.

Den tyske kapitulation var trådt i kraft klokken 8 om morgenen 5. maj, men først klokken 10 var den sidste modstand i Haderslev nedkæmpet.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!