0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Creative Commons
Foto: Creative Commons

Tre forfattere om den nazistiske fare

Danske intellektuelle advarede tidligt mod den tyske nazisme.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

I kølvandet på nazisternes sejr i Tyskland i 1933 analyserede den socialdemokratiske ideolog Hartvig Frisch situationen i bogen ’Pest over Europa’.

»Det er helt hen i Vejret, naar man vil paastaa, at disse Diktaturbestræbelser er Fremtidstendenserne i Verdensudviklingen. Maalt med Verdenshistoriens Maalestok er disse Diktaturer Overgangsformer. Vi møder dem paa Ruinerne af de gamle Kejserdømmer eller i Analfabetlandene, hvor det politiske Demokrati har været sent udviklet. Kun reaktionære Hornugler vil glæde sig over det dybe Kulturfald i disse Lande, hvor Frihedens Lys slukkes, og vil skrive dybsindige Bøger om Fascismens eller Nazismens ’Aand’«.

Hartvig Frisch argumenterede for, at en alliance mellem bønder og arbejdere skulle danne et demokratisk værn mod det totalitære, hvilket også udmøntede sig i 1930’ernes brede forlig på tværs af den politiske midte. Under besættelsen var han en ivrig fortaler for samarbejdspolitikken og rasede mod modstandsbevægelsen, som han mente modarbejdede bestræbelserne på at bevare demokratiet.