0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
©2019, Andrew Daneman
Mary Willumsen-billede: ©2019, Andrew Daneman

Mary Willumsen ses i dag som fotografisk pioner, men hendes virksomhed var ulovlig i 1920. Her er det sandsynligvis hendes foretrukne model Edith Andersen, der har lagt sig i sandet nær badeanstalten Helgoland, der dengang lå på Østerbro i København.

Takt & tone: Moralens vogtere jagtede de forbudte billeder

Trods forbud blev erotiske fotos allerede i begyndelsen af 1900-tallet knipset og forhandlet i både Aarhus og København. Fotografer og kioskejere skulle dog vare sig for pornografipolitiet og indremissionske spioner.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Den unge arbejderkvinde Mary Willumsen (1884-1961) fra Valby blev i 1910 gift med maler og fotograf Harald Axel Larsen (1883-1913) og blev gennem ham introduceret til fotografisk kunst. Efter mandens død begyndte hun at tage erotiske fotografier på badeanstalten Helgoland, som dengang lå i Svanemøllebugten i det nordlige København.

Modellerne var kvinder, Mary Willumsen havde lært at kende, mens hun opholdt sig på badeanstalten. Det var kvinder fra forskellige kår, mange fra arbejderhjem, men der var – ifølge Mary Willumsens eget udsagn – også enkelte letlevende kvinder imellem. Fælles for alle kvinderne var dog, at de deltog frivilligt. De syntes faktisk, at det var sjovt.

I starten var der ikke penge mellem fotografen og hendes modeller, men senere betalte Willumsen dog flere af kvinderne for at stille op. I optagelserne fandt Willumsen sin helt egen stil, præget af spontanitet og naturlighed.