0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
JP/Politikens billedarkiv/Ritzau (farvebehandlet)
Originalfoto: JP/Politikens billedarkiv/Ritzau (farvebehandlet)

Statsminister Jens Otto Krag modtager Sovjetlederen Nikita Khrusjtjov på Langelinie i København under dennes officielle besøg i 1964.

Stort tema: Rusland og Danmark

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Da sovjetlederen Nikita Khrusjtjov (1894-1971) 16. juni 1964 skridtede Langelinie af, synede han med sine blot 165 centimeter ikke af meget ved siden af den danske statsminister Jens Otto Krag (1914-1978). Dog var der ingen tvivl om, hvem der var den lille i forholdet. Billedet viser det dansk-russiske forhold, som det er fremstået igennem historien: Umiddelbart venligt og respektfuldt, men samtidig med en understrøm af magtpolitiske interesser lige under overfladen.

Den kolde krig havde været på sit højeste med Cuba-krisen to år forinden. Truslen drev over, og det var nu tid til afspænding mellem øst og vest. Danmark var militært ubetydelig, men geostrategisk vigtig, og Sovjet ønskede mere samhandel mellem landene. Der var nok at tale om.

Besøget forløb glimrende, og de to statsmænd kom godt ud af det med hinanden. Men spændingerne mellem Vesten og Østblokken fortsatte med skiftende intensitet i de følgende årtier.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere