Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ebbe Andersen/Polfoto
Foto: Ebbe Andersen/Polfoto

Nationaldragt, bikube og smøger. Grønlandsk og dansk kultur.

Grønland: Et ægteskab i ubalance

Grønland har i årtier været splittet mellem tilknytningen til Danmark og dyrkelsen af egen identitet. Ender det med løsrivelse?

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Det er en særlig oplevelse at være i Grønland som dansker. På den ene side falder man hurtigt til. I de største byer, hvor de fleste danskere opholder sig, er dansk et almindeligt anvendt sprog, og systemet er i mangt og meget indrettet efter dansk mønster. Som en grønlænder engang fortalte mig, så er der længere fra Danmark til Grønland end omvendt.

»Vi er i Danmark flere gange om dagen«, sagde hun, med reference til at man i Grønland har talrige professionelle kontakter i Danmark, og at man også ser dansk tv om aftenen og i det hele taget holder ganske godt øje med udviklingen i Danmark.

På den anden side er Grønland noget ganske andet. Alene naturen og levevilkårene skulle gøre det klart for den mere tungnemme.

Denne mærkværdige følelse af en kombination af noget meget hjemligt og noget meget fremmed er essensen af det grønlandske samfund – et møde mellem det grønlandske og danske, der i tidens løb er født af både imødekommenhed og anstrengthed.

Forholdet mellem Grønland og Danmark er aparte. Det har ikke rigtig fundet et fast leje, men er i konstant ubalance. Den vej mod selvstændighed, som det grønlandske landsstyre for nogle år siden fastslog som uigenkaldelig, finder mange, både danskere og grønlændere, er en naturlig udvikling for en gammel koloni. Samtidig kan man stadig høre danskere være stolte over forholdet til Grønland, og der er stadig grønlændere, der jubler, når Danmark vinder en fodboldkamp, og som ser frem til at komme til Danmark for at holde ferie og besøge deres slægtninge.

Fra både grønlandske og danske politikere lyder det, at forholdet mellem Danmark og Grønland skal bygge på ligeværdighed, men ingen ved rigtig, hvad det betyder. Med henvisning til dette begreb er mange angreb blevet ledt fra Grønland mod den danske regering, og den danske regering har forsvaret sig med samme ord. Forvirringen kommer af, at Grønland har gennemgået mange forskellige politiske stadier, og at forskellige generationer og grupper af grønlændere har defineret forholdet til Danmark forskelligt.

Læs resten af artiklen ved at blive abonnent på Politiken Historie

Køb abonnement