0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rijksmuseum, Amsterdam
Jan Steen, 1660 - 1679: Rijksmuseum, Amsterdam

En mand forgriber sig på en kvinde på den nederlandske Jan Steens maleri. Tal viser, at ikke meget har ændret sig på den front.

Stort tema: Takt & tone

Danskere oplever ofte deres omgivelser som grænseoverskridende og uhøflige. Er det på tide at finde tilbage til de gode, gamle dyder – eller bør vi snarere opfinde nye?

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Engang var buk, et let på hatten og høflige tiltaleformer en fast del af hverdagen. Sådan er det ikke mere. I denne udgave af Politiken Historie sætter vi fokus på en række sammenstød mellem nye og gamle normer i det sociale og private liv.

De gamle skikke kan i dag virke komiske, men i samtiden gav de god mening. I Jakob Parby Ingemanns artikel skildres eksempelvis den etikette og modesyge, der prægede paryktidens København. De indviklede regler for samkvem og ekstravagante frisurer kan i dag virke tåbelige, men dengang skabte de orden i samfundets top efter enevældens indførelse.

Andre sammenstød mellem nye og gamle normer giver stadig genlyd i dag. Historiker Cecilie Bønnelycke beskriver i sin artikel, hvordan sex for første gang blev en del af den offentlige samtale under 1880’ernes sædelighedsfejde, mens Frederik Strand løfter sløret for den erotiske undergrund, der fandtes i klunketidens Danmark. Politiet jagtede ganske vist de forbudte billeder, der florede, men de konfiskerede genstande havde det med at forsvinde i ordensmagtens varetægt. Hvor mon de blev af?