0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN

De kristne måtte sno sig i antikkens Rom

De første kristnes møde med romersk religion gik ikke stille for sig. Minoriteten afviste at indordne sig og blev længe forfulgt af magthaverne. Så hvorfor sejrede de kristne i sidste ende?

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

»Vi krænker romerne og anses ikke for at være romere, fordi vi dyrker en Gud, der ikke er romernes«.

Sådan skrev den kristne kirkefader Tertullian (160-220) til de romerske myndigheder i et forsvarsskrift fra ca. år 197 e.Kr. Men udsagnet passer sådan set også til vore dages konflikt mellem på den ene side europæiske majoriteters nationalpopulistiske kræfter og på den anden side muslimske minoriteter, indvandrere og flygtninge i Europa.

Antikkens kildemateriale vidner om heftige diskussioner og konflikter mellem romere og kristne, om kejserkult og (af)gudsdyrkelse, mirakelmageri og martyrier, bordelbesøg og gladiatorshows, skilsmisser og blandede ægteskaber, ædegilder, druk, hor, luksus og forfængelighed. Nutidens kulturmødediskussioner og konflikter drejer sig især om religion og demokrati, integration og assimilation, danskhed og xenofobi, svinekød, kønsopdelt svømning, omskæring, håndtryk og burkaer, burkinier og niqabber i det offentlige rumKirkefaderen Tertullian fra Karthago var en af de kristne, der leverede både inderlige forsvar for den kristne tro som universel sandhed og angreb på romersk religion og romere som fjender af den kristne lære. Hans skrifter giver derfor indblik i problemer, der set fra en kristen synsvinkel karakteriserede mødet mellem Romerrigets og kristendommens miljøer.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere