0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kaldte ved 100-året for salget af Dansk-Vestindien det danske slaveri for utilgiveligt.

Kontrafaktisk: Hvad nu, hvis Danmark ikke havde solgt Dansk-Vestindien?

Hvad nu, hvis Danmark havde undgået salget af Dansk-Vestindien til USA under Første Verdenskrig? En afgørende faktor ved forhandlingsbordet kunne have været ansvaret for halvanden million krigsfanger i Rusland.

Kontrafaktisk
FOR ABONNENTER

Den 31. marts 2017 sad statsminister Lars Løkke Rasmussen og fru Sólrun i det store telt ved havnekajen på Sankt Croix og ventede på at komme til orde under markeringen af 100-året for Danmarks salg af Dansk-Vestindien til USA.

Spændingen var stor. Ville han undskylde for Danmarks 250 år som kolonimagt, heraf 175 års brutalt slaveri frem til 1848? Lægge op til et tættere dansk-vestindisk samarbejde? Forholde sig til lokale krav om reparations – oprejsning? Var der penge i posen?

Da statsminister gik på talerstolen, scorede han point hos tilhørerne ved at lægge afstand til sin barndoms populære forestilling om disse romantiske øer.