0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det Kongelige Bibliotek
Foto: Det Kongelige Bibliotek

Takt & tone: 3 citater om gode manerer

Litteraturen er fuld af eksempler på høflighed, god opførsel og dårlige manerer.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Såkaldt ’Rang-Syge’ kendetegnede 1700-tallet. Her var mange mennesker helt syge efter at stige i de sociale grader i et ufattelig hierarkisk samfund. Men allerede i samtiden var man klar over farerne ved for store ambitioner:

»Ach hvilken ulykkelig Syge den Rang-Syge er. Den foraarsager, at et Menniske er aldrig fornøyed; thi, naar hand selv kommer til Høyhed, kand hand ikke lide at andre ogsaa kommer dertil; og, naar hand har faat en Rang, saa gaaer han strax frugtsommelig med en anden. Men hvad er Frugten deraf. En Borgermand kommer derover i Griller, foragter og forsømmer sin forrige Handel, og omsider geraader i Armod, som man disvær seer mange Exempler paa i denne fattige Bye«.

Ludvig Holbergs komedie fik ikke den letteste vej til teatret. Før dens budskaber fik lov til at ruske op i de rangsyge danskere, kom en teaterbrand i Grønnegade samt en forlystelseshadende Christian 6. til at stå i vejen. Stykket blev skrevet i 1726, men fik først premiere i Hamburg i 1743.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere