0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Albert Haelwegh/SMK
Illustration: Albert Haelwegh/SMK

Hvordan havde historien set ud, hvis kong Godfred havde haft held til at overtage Karl den Stores trone i Aachen? Her ses et fantasiportræt af Godfred fra 1646.

Kontrafaktisk: Hvad nu, hvis det var lykkedes den danske vikingekonge Godfred at indtage Karl den Stores hovedstad?

Danerkongen Godfred krævede i starten af 800-tallet sin ret i det nordlige Tyskland, og var i 810 ved at erobre den tysk-romerske kejser hovedby, Aachen. Godfreds død kom dog i vejen for vikingeimperiet, da hans efterfølger indgik en fredsaftale.

Kontrafaktisk
FOR ABONNENTER

Note fra redaktionen: Jeanette Varberg fortæller i sin bestseller ’Viking – Ran, ild og sværd’ fra 2019 om den glemte danerkonge Godfred, der i begyndelsen af 800-tallet ved hjælp af sin effektive flåde øgede handlen i Øster- og Nordsøen og krævede sin ret i det nordlige Tyskland.

Godfred blev endda en trussel for selveste Karl den Store og var i 810 ved at erobre den tysk-romerske kejsers hovedby, Aachen.

Men sådan gik det ikke. Godfred afgik ved døden – angiveligt myrdet af sine egne – og nevøen Hemming indgik en fredsaftale med Karl.