0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Kapitalisterne blev den nye tids konger

Efter fyrsternes fald var det kapitalisternes tur. Karl Marx analyserede det kapitalistiske systems ulighed, men tog ikke afstand fra begrebet som sådan.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Da Karl Marx blev født i 1818 i Tyskland, spillede de store jordejere som den herskende klasse en afgørende rolle for fordelingen af samfundets overskud af værdier, helt som i middelalderen. Kapitalismen ændrede denne økonomiske ulighed.

I løbet af den lange proces, der førte til industrialiseringen af hele samfundsproduktionen, gik den økonomiske ulighed fra at være baseret på det oldgamle feudale samfund til at koncentrere sig om kapital. De store jordejere havde, før industrien opstod i 1800-tallet, i større eller mindre udstrækning haft eneret på arbejdernes merarbejde. Jordejerne var producenter af jordbrugsprodukter. Det var bønder og løsarbejdere, som udførte arbejdet på herremændenes marker og i staldene, hvorefter de kunne dyrke deres egen eller fællesskabets jord.

Men med kapitalismens opståen kom jordejerne i klemme. Deres andel af merproduktet hvilede på den feudale ret, men efterhånden som den blev erstattet af den kapitalistiske ret, måtte jordejerne dele med kapitalisterne, i form af jordrente og profit.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere