0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Elfelt/Det Danske Filminstitut
Foto: Peter Elfelt/Det Danske Filminstitut

J.P Müller demonstrerer sine øvelser i sin have i Klampenborg nord for København i 1911. Lungerne fyldes med luft, mens de strakte arme presses bagud.

Nyt år, nye vaner? Gymnastikpioneren Müller satte kroppen fri

Danske J.P. Müller blev verdensberømt for sit opgør med victorianismens kropsforskrækkelse, men han betalte en høj pris for sin sanselige revolution.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Forestil dig et københavnsk teater anno 1904. Aftenens forestilling skal netop til at begynde, og publikum sidder klar på sæderne. Kvinderne er i overensstemmelse med tidens mode iført lange mørke kjoler og sidder rankt i deres stramme korsetter. Mændene er i jakke og vest med butterfly eller slips bundet tæt om halsen.

Stemningen er forventningsfuld, men nok også en smule ængstelig. Det ville der i hvert fald være god grund til. Det, der umiddelbart kunne ligne en hvilken som helst anden aften i teatret i begyndelsen af det nye århundrede, er nemlig ikke helt almindeligt. Det er et vovet angreb på tidens tilknappede omgang med kroppen.

Tæppet går, og scenen åbenbarer sig. Den er arrangeret som et sovekammer med seng, vandbalje, kommode og et vækkeur. En trillebør fyldt med sten hører også til scenografien.